TimeOut Portal

Komentar: Da li je ABA liga cirkus ili se to samo nama čini?

rssBookmark and Share

15.03.2018. Miroslav Dragoljević, doubledouble.rs

Na nedavnoj Skupštini ABA lige, rukovodstvo tog takmičenja je donelo odluko da u velikoj meri degradira nacionalne lige.

Foto: TimeOut
Foto: TimeOut

Iz domaćeg prvenstva se više ne može u Prvu ABA ligu, odluka je Skupštine klubova tog takmičenja.

U prvom rangu regionalne lige će se sledeće sezone takmičiti 12 klubova. Pored onih 11 koji su to obezbedili uspehom u ovoj sezoni Prve ABA lige, priključiće im se šampion Druge ABA lige koji će biti poznat posle fajnal-fora koji će se igrati u Čačku sledećeg meseca.

Što se tiče Druge ABA lige, ona će takođe ostati na broju od 12 klubova, a po 2 mesta će dobiti sve države bivše Jugoslavije, tačnije po dva najbolje plasirana tima u nacionalnim ligama koji se ne takmiče u prvom rangu ABA lige. Odlučeno je i da se ukine fajnal-for Druge ABA lige, pa će se sledeće sezone igrati plej-of sa 4 ekipe, gde će šampion izboriti mesto u Prvoj ABA ligi, dok će gubitnik u finalu igrati u baražu za mesto u eliti sa 11. ekipom Prve ABA lige.

S obzirom da saopštenje koje je izdala ABA liga na svom zvaničnom sajtu nije u potpunosti razjasnilo sve ono što bi se moglo desiti, nameće se nekoliko pitanja i paradoksa koji bi mogli proizaći iz ove situacije.

U saopštenju se kaže da će maksimalan broj timova iz iste države u Prvoj ABA ligi biti pet. Ukoliko se desi da Borac ili Vršac osvoje Drugu ABA ligu sledećeg meseca, Srbija će naredne sezone imati maksimalnih pet klubova u prvom rangu takmičenja(Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks, FMP i Vršac/Borac). Pored tih eventualnih pet timova, u drugom rangu bi se takmičila još dva tima iz Srbije. Nije navedeno šta će se desiti ukoliko sledeće sezone, na primer Dinamik osvoji Drugu ABA ligu, a u Prvoj ABA ligi poslednje mesto ne zauzme klub iz Srbije nego to bude npr. Zadar, Mornar, Igokea, Olimpija ili Cibona. Da li bi tada Dinamik ušao u Prvu ABA ligu umesto najslabije plasirane ekipe iz Srbije ili mu jednostavno ne bi bilo dozvoljeno se takmiči, pa bi umesto njega direktno išao finalista Druge ABA lige?

Jedan od paradoksa je da će mesto u Drugoj ABA ligi izboriti 2 najbolja tima iz nacionalnih liga, bez obzira na plasman koji ostvare u regionalnom takmičenju. Tako se recimo može desiti da Borac ili Vršac ove sezone izgube u finalu Druge ABA lige, a u nacionalnoj ligi ne budu na mestu koje vodi u Drugu ABA ligu, pa takmičenje tako ostane bez aktuelnog vicešampiona. Ili da recimo MZT iz Skoplja ne završi na prve dve pozicije u Ligi Makedonije, pa da od Prve ABA lige gde se takmičio ove sezone, dođe do toga da sledeće takmičarske godine igra samo nacionalnu ligu. Ali o Makedoniji i njenim predstavnicima nešto kasnije…

Ovom odlukom smo dobili obezvređivanje nekih nacionalnih liga na prostoru bivše Jugoslavije, pre svih onih u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Olimpija i Igokea su dobile garantovano mesto u ABA ligi i oni komotno sada mogu da raspuste čitav tim i da sa juniorima odigraju završnicu domaće lige. Naravno da se to neće desiti i naravno da osvajanje nacionalne titule ima značaj i za Olimpiju i za Igokeu, ali sigurno da neće biti pod velikim pritiskom kao što su bili do sada, pa se tako može doći i do paradoksa da jedan od ta dva tima završi na petoj ili šestoj poziciji u nacionalnoj ligi i da igra Prvu ABA ligu, a da neki timovi ispred njih ne izbore mesto ni u Drugoj ABA ligi.

U celoj ovoj priči, verovatno mnogi postavljaju pitanje šta je zapravo najveći problem? To je činjenica da se pravila i statuti menjaju onako kako nekima odgovara i da se u toku tekuće sezone pravi raspodela mesta za sledeću. I to je već postalo nepisano pravilo u ABA ligi svake godine.

U svim iole regularnim i “normalnim” ligama u svetu, pre početka jedne sezone(npr. 2017/2018), mora se znati na koji način će se izboriti mesto u toj istoj ligi sledeće sezone(npr. 2018/2019). Zamislite recimo scenario u fudbalu da se u Engleskoj Premijer ligi do marta meseca ne zna sa sigurnošću da li će iz prve u drugu ligu ispasti 3 ili 4 ekipe? Tako nešto je nezamislivo, ne samo u Engleskoj nego u svakoj fudbalskoj, ali i u većini košarkaških liga u Evropi i na čitavom svetu. To pravilo ne važi za ABA ligu.

Da ne dođe do zabune, ABA liga napiše u svom statutu pre početka jedne sezone(npr. 2017/2018) propozicije kako će se deliti mesta sledeće sezone(npr. 2018/2019), ali svake godine se to promeni u toku tekuće sezone. Pa tako i sada na sajtu ABA lige možete pronaći propozicije za sledeću sezonu napravljene pre pola godine, ali nakon jučerašnje odluke, ove propozicije više ne važe.

Foto: ABA liga

Po ovim propozicijama, sledeće sezone bi se u Prvoj ABA ligi takmičila 3 kluba iz Srbije i Hrvatske, po jedan iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije + šampion Druge ABA lige. Dodatno mesto bi dobila država sa najboljim nacionalnim koeficijentom, a njega je imala Crna Gora pa bi oni dobili drugog predstavnika.

Po novim propozicijama, Crna Gora će i dalje imati 2 predstavnika, Hrvatska 3, Bosna i Hercegovina jednog, a razlika se dešava u preostale tri države. Makedonije je izgubila garantovano mesto koje je dodeljeno Srbiji pa će oni imati minimalno 4 predstavnika, a Slovenija će ili ostati na jednom ili dobiti drugog predstavnika ako Krka ili Primorska osvoje Drugu ABA ligu.

Da je ovo izolovani slučaj i da se dešava prvi put, mogli bismo poverovati da se ovo radi u interesu košarke i poboljšanju kvaliteta ABA lige, ali kada se ista stvar dešava iz godine u godinu, onda je nemoguće zamisliti kako se radi baš o cilju da dođe do napretka.

U ovom konkretnom slučaju, kristalno je jasno da je do promena došlo kako Srbija ne bi eventualno pala na tri kluba u narednoj sezoni, tačnije kako mesto ne bi izgubili Crvena zvezda, Partizan, Mega ili FMP. S obzirom na trenutni omjer snaga, mnogo je verovatnije da bi ta borba bila između Mege i FMPa, ali ovako su svi zaštićeni i svi imaju garantovano mesto u regionalnoj eliti.

Sa druge strane, apsolutni gubitnik je Makedonija. Država koja posle šest godina gubi predstavnika u Prvoj ABA ligi. Najzaslužniji za tako nešto je MZT, ali to ne menja činjenicu da je ABA liga promenila propozicije u toku sezone, propozicije u kojima je pisalo da svaka država mora imati minimalno jednog predstavnika u prvom rangu takmičenja. Podsećanja radi, pre starta sezone 2016/2017, ABA liga je imala veliki problem da pronađe 14og učesnika. Dosta klubova je odbilo da plati vajld-kardu, uskočio je Karpoš kojem je obećano da će igrati i u sezoni 2017/2018 ukoliko obezbede opstanak na parketu, međutim obećanje nije ispunjeno, a kada se Karpoš pobunio, suspendovani su na 5 godina.

Isto tako, rukovodstvo ABA lige je iskoristilo činjenicu da klubovi iz Makedonije nisu pristali da igraju Drugu ABA ligu ove sezone, osim slabog Ohrida koji je gubio prosečno 30 razlike i nikoga nije pobedio, pa Rabotnički koji je pretendovao na mesto u Prvoj ABA ligi, sada može da se zadovolji samo takmičenjem u drugom rangu, ukoliko pristanu na tako nešto uopšte.

Da je evropska košarka zaglibila i da joj skorijeg spasa nema, dovoljno govori i činjenica da se ni u Evroligi, najkvalitetnijoj klupskoj košarkaškoj ligi u Evropi, još uvek ne zna ko i koliko timova će se takmičiti sledeće sezone.

Pa kada se u Evroligi još uvek ne zna da li će se sledeće sezone takmičiti 16 ili 18 klubova, da li će ABA liga uopšte zadržati jednog predstavnika ili se možda prošiti na dva, ko i koliko timova će se uopšte takmičiti u Evrokupu, zašto očekivati da bude drugačije na ovim prostorima?

Dok su ovakve stvari potpuno nezamislive u ozbiljnim sportovima, ozbiljnim ligama i organizacijama, to sve više i više postaje pravilo u evropskoj košarci. FIBA može da se osporava i da se priča kako su napravili skandal sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali se olako prelazi preko činjenice da je FIBA napunila dvorane u ovim kvalifikacijama i da su skoro sve hale bile ispunjene do poslednjeg mesta. Očito da se izostanak nekih od najboljih igrača nije previše osetio ni na rezultatima, a da su navijači dobili interesantne utakmice, a organizatori pune dvorane.

Kada se sve podvuče, autor ovog teksta pozdravlja sam potez da se ABA liga zatvori i da se u njoj takmiči 12 najboljih klubova iz 6 regionalnih država. 

Kao što je navedeno u tekstu, problem je način na koji je došlo do toga. Problem je da do te odluke nije došlo između dve sezone, godinu dana unapred, nego se to učinilo onda kada je malo nedostajalo da neki klubovi od značaja izgube mesto u eliti.

Loša odluka je da se u Drugu ABA ligu ide isključivo kroz domaći šampionat. Mnogo bolja odluka bi bila npr. da iz Druge ABA lige ispadaju dve ekipe, a da se organizuje neki turnir na kojem bi nastupile najbolje ekipe iz nacionalnih liga i one bi zamenile ta dva tima koja bi ispala iz Druge ABA lige. Tada bi zaista 24 najbolje regionalne ekipe igrale u dva ranga takmičenja i išlo bi se ka modelu koji je postojao u nekadašnjoj Ligi Jugoslavije.

Ne treba isključiti ni mogućnost da Makedonija uopšte ne bude imala predstavnika u Drugoj ABA ligi i da u potpunosti otkažu nastup u regionalnom takmičenju. Isto tako je pitanje da li će Hrvatska dati dva predstavnika jer to nisu učinili ni ove sezone s obzirom da je samo Split pristao da se takmiči. Ko će sve igrati u Drugoj ABA ligi sledeće sezone, verovatno će biti nepoznato sve do leta.

Ovako, pravila se menjaju u zavisnosti od toga ko je ugrožen, pa iako piše da će se po ovom sistemu igrati sve do sezone 2024/2025, nemojte biti iznenađeni ukoliko se već sledeće godine u ovo vreme opet bude diskutovalo o proširenju na 14 klubova… U ABA ligi iste propozicije retko kada potraju duže od 10 meseci, a navod da će trajati narednih 7 godina više deluje kao naučna fantastika jer se u evropskoj košarci stvari često menjaju na godišnjem nivou i to za 180 stepeni.

Cirkus ili ne, dobra odluka ili ne, ostavljam vama da prosudite, ali ukoliko šampionsku titulu u ABA ligi osvoji neko od koga se to ne očekuje, na primer Mornar, nemojte se iznenaditi ukoliko dođe do novih turbulencija na “Jadranu”, jer turbulencije i saopštenja su ovde češće u centru pažnje od same košarke. Samo rukovodstvo lige i većina javnosti se vodi onom “nema šanse da se to desi…”, a kada se ipak desi, onda se menjaju pravila. Najbolji primer je sezona 2012/2013 i slučaj Igokea, a drugačije nije bilo ni godinu dana kasnije kada je potpuno neočekivano trofej osvojila Cibona.

Ipak, nadamo se da će plej-of ABA lige, kao i fajnal-for Druge ABA lige, proteći u najboljem redu i da ćemo uživati u dobroj košarci i interesantnim utakmicama, a da će u budućnosti propozicije ostati onakve kakve budu napisane pre početka sezone… Nadamo se, iako je utisak da reči “regularno” i “ABA liga” teško mogu u istu rečenicu.

Miroslav Dragoljević, doubledouble.rs

Komentara: 0


#   ABA 2   Evroliga   Aba liga   Miroslav Dragoljević   Double - Double
@ABA_League2 @EuroLeague @ABA_League @doubledouble14 @


 


[ Dodaj komentar ]