TimeOut Portal

ABA: Ukinut nacionalni ključ, dve lige po 12 klubova

rssBookmark and Share

14.03.2018.

Skupština regionalne košarkaške ABA lige na današnjoj sednici u Beogradu usvojila je novi način određivanja učesnika u Prvoj i Drugoj ABA ligi, kao i novi sistem takmičenja u Drugoj ABA ligi, koji će se primenjivati od sezone 2018/19. i nadalje.

ABA: Ukinut nacionalni ključ, dve lige po 12 klubova

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima u utorak, odlučeno je da Prva i Druga ABA liga broje po 12 klubova.

"U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se počev od sezone 2018/19. učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige j. t. d. (u Prvoj i Drugoj ABA ligi)."

Prema odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige.

"Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/19. pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige."

U Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države.

"Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal-fora u Čačku).

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

"Umesto Fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja.

Poslednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu."

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Skupština ABA lige j. t. d. takođe je konstatovala visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.

Istovremeno, Skupština ABA lige j. t. d. čestitala je Borcu i Gradu Čačku na dobijanju organizacije završnog turnira Druge ABA lige, koji će se održati 3. i 4. aprila 2018. godine.

Na kraju, Skupština je zaključila da je ABA liga j. t. d. sa takmičenjima pod njenim okriljem, Prvim i Drugom ligom, Superkupom i juniorskim turnirima, u svim segmentima učvrstila poziciju pokretača razvoja košarke u regionu.

Komentara: 0


#   ABA 2   Aba liga
@ABA_League2 @ABA_League @


 


[ Dodaj komentar ]