TimeOut Portal

Ostoja Mijailović o dugu Partizana, Vujoševiću, Lončaru

rssBookmark and Share

07.02.2018. SOS, Mondo

Predsednik Partizana gostovao je na SOS kanalu i govorio o mnogim aktuelnim temama - klupskom dugu, listi prioriteta u saniranju duga, bivšem treneru, budućem sportskom direktoru, UPPR-u.

Foto: MN Press
Foto: MN Press

Ostoja Mijailović preuzeo je u oktobru KK Partizan, posle nekoliko meseci saopštio koliki je klupski dug i ušao u borbu za rešavanje problema crno-belih.

Prvi čovek crno-belih gostovao je u ponedeljak na SOS kanalu i rekao da trenutno sve ide prema planu koji je postavio sa saradnicima pri dolasku u Humsku.

"Kad sam krenuo sa svojim timom da se bavim Partizanom i kad sam prihvatio predlog Skupštine da budem predsednik KK Partizan svestan sam bio u kakvu priču ulazim i sa kakvim problemima ću morati da se nosim. Imao sam dva izbora, da nastavim kako su radile sve prethodne uprave, da se srodim u stari sistem, da se borim na dnevnom nivou sa problemima, da ne otvaram mnogo velike probleme koji će da sutra proizvedu teške trenutke, ali sam ipak prihvatio taj drugi sistem, da se sudarim sa svim problemima, da vidim kako su oni nastali i da postavimo klub na zdrave noge, ali da otvorimo sve te teške teme koje niko nije hteo da otvori prethodnih godina. Tu pre svega mislim na odnos sa bivšim igračima, trenerima, na te obaveze koje su ostale prema njima, na odnos sa bankom... Da drugim modelom rešim problem i za sada ide prema planu", izjavio je on.

Koliki je dug Partizana?

"O tome sam dosta govorio. Kad sam došao u klub želeo sam da podvučemo crtu, da se zna odakle je krenula nova uprava. Nisam se libio da kažem istinu i dug je danas negde oko sedam miliona evra. Ova uprava se trudi da klub dovede u situaciju da izmirujemo tekuće obaveze, da ovu godinu završimo pozitivno i da ne uvećamo dug, već da on bude manji ili isti, a mislim da će biti manji na kraju takmičarske sezone. Još niko ne zna da sam se obratio sudu sa predlogom za privremenu meru i on je razvlastio menicu na osnovu koje je banka blokirala Partizan. Klub je dakle pre 15 dana deblokiran, pustili smo u tom momentu dve plate igračima i radnoj zajednici. Bio sam pre nekoliko dana u banci na razgovoru, pokušavamo da nađemo način da se dogovorimo da izađemo iz tih obaveza i da se izborimo sa tom greškom koja je načinjena pre 15 godina".

Na pitanje za strukturu duga, Mijailović je objasnio da je taj minus podeljen na četiri segmenta - dugove prema banci, dugove prema Poreskoj upravi, prema bivšim trenerima i igračima i na druge obaveze.

"Banka je najveći pojedinačni poverilac, oko 1,36 miliona evra. Na drugom mestu je Poreska uprava, sa 85 miliona dinara i Partizanu je problem trenažni centar i to što nema imovinu. Da je ima i da možemo njom da garantujemo, ušli bismo u reprogram kao i svi ostali klubovi. Dug bi tako bio smanjen za 25 miliona dinara. Pokušavamo da napravimo svoj trenažni centar, da prikupimo pare od donatora, javilo se dosta ljudi i moj cilj je da imamo svoj krov nad glavom".

Izložen i pretnjama
"Izneo sam neki podatak i pre neki dan mi je stigla preteća poruka da će mi zapaliti svu imovinu sa ne znam koliko benzina... Pa, da li zaista misle da se ja toga plašim?", rekao je Mijailović.

"Dug prema igračima i bivšim trenerima je oko tri miliona evra, ali kad su te obaveze postoji dosta nerealnih potraživanja. Sad mi je cilj da rešimo odnose sa bankom, to je u listi prioriteta i prvi korak, a drugi korak je rešavanje pitanja Poreske uprave. S obzirom na to da se radi o jednom od dva nacionalna kluba, nije u redu da imamo pomoć države a da ne plaćamo porez. To je za mene neprihvatljivo. Zatim, nam ostaju bivši igrači i treneri i u četvrtoj klasi su druge obaveze, koje nisu velike, zakupi hala, stanova... Veliku obavezu imali smo prema Pioniru, više od 100.000 evra i prošle nedelje smo izmirili celokupnu obavezu, isplatili celokupna potraživanja i to je važna stvar".

Dug Partizana prema bivšem treneru crno-belih Dušku Vujoševiću je poznat, a najtrofejniji stručnjak u istoriji kluba iz Humske neretko je i javno govorio o tome. Mijailović kaže da ne želi javni dijalog s njim.

"Nije TV studio mesto da se upoznajem sa Duškom Vujoševićem, a drugo šta da razgovaram sa Duškom Vujoševićem koji je 15 godina bio u Partizanu... Želim da zatvorim tu priču. Pre neki dan sam bio na komemoraciji u JSD i jako mi je žao što on ima zdravstveni problem. Kad sam ga video stvarno sam odlučio da više ne komentarišem o tim stvarima, želim mu pre svega dobro zdravlje. Partizan će se izboriti sa obavezama koje ima prema njemu, imam razumevanja i jako mi je teško da se borim protiv čoveka koji se nalazi u takvom zdravstvenom stanju. Štagod da je govorio o meni ja mu neću odgovarati i već sam govorio da je ostavio veliki trag u Partizanu i jako mi je drago da se pre nekoliko dana složio sa mnom kada je rekao da je bio više od trenera. Tu se slažemo i pre svega želim da ozdravi i da prevaziđe zdravstvene posledice, a Partizan će se snalaziti".

Mijailović je rekao da mu se "nije dopala" odluka Vujoševića da podnese zahtev BAT-u da blokira Partizan.

"I ne želim da pričam sa čovekom koji se odlučio na takav korak i ne mogu da pričam sa čovekom koji je u takvom stanju. Njemu je zdravlje ugroženo, ne želim da mu ugrožavam još više zdravlje i neću odgovarati na njegova pitanja. Pokušaću da Partizan nađe svaki mogući način da plati i stojim iza svake svoje reči".

Od transfera šest, a ne devet miliona
Mijailović je prokomentarisao i pisanja o prihodima crno-belih od transfera u poslednjih desetak godina. "Partizan je 2013. izgubio korak sa vremenom. Ono što je Duško Vujošević rekao u nekom intervjuu je tačno, da je sve to potkovano ugovorom sa bankom. Sve potiče od te 2004, 2005. godine, kada te kamate nisu bile realne, jer je jako teško da godišnje izdvajate nekoliko stotina hiljada evra za kamate. To ne može da se isplati. Imate situaciju da se priča da je Partizan u poslednjih deset godina uzeo devet miliona evra od transfera. Nije devet, nego šest, proverio sam danas, ali kad na devet godina podelite šest miliona evra, to je 450.000 evra. Šta je to na godišnjem nivou? Znate da su samo troškovi zakupa hala godišnje 250.000 evra".

Da li će Partizan, poput Crvene zvezde 2011. godine, ući u Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR)? Ostojić odgovara izričito...

"Neću dovesti Partizan u situaciju da nasilno uđemo u UPRR ili u stečaj, da prevarimo raznorazne poverioce. Boriću se na drugi način. Hoću da skeniram sve ugovore, da vidim da li su pravno održivi, da li su ekonomski dobri. Neko je morao da radi za te ugovore...".

Nedeljama i mesecima unazad, poznato je da Mijailović želi Nikolu Lončara za sportskog direktora, a u ponedeljak je objasnio i šta je trenutna prepreka povratku bivšeg igrača Partizana iz Španije, u kojoj godinama živi.

"Komuniciram sa Lončarom svaki dan. On pregovara sa televizijom da raskine radni odnos bez posledica za televiziju i za njega, nije korektno da posle nekoliko godina tek tako okrene leđa televiziji. Očekujem da uskoro dođe i on Partizanu i te kako treba. Imam velike ambicije kada je on u pitanju, radi se o velikom partizanovcu, o čoveku koji je učestvovao u najvećim uspesima kluba i to je moja odluka i moj predlog, koji su prihvatili moji saradnici".

Prvi čovek crno-belih govorio je i o takmičarskim ambicijama...

"Nikad se ne predajem i rođen sam borac, a od ove sezone ćemo pokušati da učinimo najviše što možemo, ali ona je priprema za sledeću, ozbiljnu sezonu. Pre nekoliko dana Partizan je iznajmio jednu kuću na dobroj lokaciji, od 350 kvadrata, gde želim da smestim sportski sektor, novog sportskog direktora, PR i marketing, gde će meni biti kancelarija".

Mijailović je rekao da bi svi navijači trebalo da budu svesni šta je danas Partizan.

"Ne možemo temperom da Partizanu promenimo boje. Moja želja je da postavimo sistem da Partizan sledeće sezone igra Evropu. Moja želja i cilj je da sledeće sezone, kad dođemo na korak od igranja u Evroligi, smanjimo dug prema potraživanju banke, da rešimo pitanje Poreske uprave i dug ćemo prepoloviti".

S obzirom na to da crno-beli za direktan plasman u Evrokup sledeće godine moraju da pobede u preostale tri utakmice (Olimpiju, Budućnost i Cedevitu), a Mornar da izgubi u sve tri (Cedevita, Cibona, MZT), u klubu već planiraju i "Plan B", koji podrazumeva pregovore sa Evroligom o učešću u Evrokupu.

"Već pričamo o Evrokupu. Već razgovaramo i otići ću u Barselonu u martu", najavio je Mijailović.

Komentara: 0


#   Partizan KK   Ostoja Mijailović   Nikola Lončar   Duško Vujošević
@PartizanBC @Ostoja1945 @


 


[ Dodaj komentar ]